(Melkein) Pythagoraan kolmio: Joensuu, Helsinki ja Turku

ILONA REPPONEN

Tämän vuoden syyskuussa pidettiin osuuskunta Monikielisten esittelytilaisuus Helsingissä. Mutta mikä on Monikielisten tarina? Osuuskunnan perustivat vuonna 2007 Savonlinnan kääntämisen opiskelijat. Vuonna 2009 tapahtuneen kääntäjänkoulutuslaitoksen siirron myötä päätoimipaikaksi tuli Joensuu. Kesällä 2019 pitkään valmistellun säännönmuutosuudistuksen jälkeen myös Helsingin ja Turun yliopistojen käännösalan opiskelijat voivat nyt liittyä osuuskuntaan. Toimikautena 2019-2020 osuuskunnan hallituksessa on minun lisäksi Maija Horttainen ja Tuuli Ahonen Joensuusta.

Miksi osuuskuntaan sitten kannattaa liittyä? Osuuskunnan ideana on tukea kääntämisen ja tulkkauksen opiskelijoita työkokemuksen kerryttämisessä. Jäsenen taloudellinen riski on pieni verrattuna esimerkiksi toiminimeen, ja palkansaajan asema on turvattu. Lisäksi osuuskunnan jäsenyydessä on hyötyä niin säännöllisissä kuin epäsäännöllisissä toimeksiannoissa. Osuuskunnassa jäsenet pääsevät kehittämään liiketoiminnan harjoittamisen kannalta tärkeitä taitoja: asiakashankintaa ja -viestintää, hinnoittelua sekä kirjanpitoa omista töistään. Osuuskunta tarjoaa myös yhteisöllisyyttä, sillä kokousten lisäksi osuuskunnan hallitus järjestää kahvitteluita ja after workeja. Lisäksi osuuskunta tukee jäseniään mm. laatimalla erilaisia ohjeita sekä tiedottamalla alalla tapahtuvista tärkeistä asioista.

Olli Pitkänen, osuuskunnan tuore helsinkiläinen jäsen:

Oma taipaleeni Osuuskunta Monikielisissä alkoi, kun vastaanotin KouKin kautta käännöstoimeksiannon loppukesästä 2019. Tartuin tuumasta toimeen ja selviydyin toimeksiannosta kunnialla, kuitenkin työn laskuttaminen osoittautui uudeksi asiaksi, sillä enhän ollut ollenkaan ehtinyt edes ajatella laskutuspuolta kääntäessäni.

Kuulin Ilonalta mahdollisuudesta laskuttaa tekemäni työt Osuuskunta Monikielisten kautta sen sijaan, että joutuisin itse muodostamaan laskun ilman osaamista. Päätin tarttua tähän mahdollisuuteen ja pian olinkin jo maksanut liittymismaksun ja olin osuuskunnan ohjeiden avulla kirjoittamassa laskutettavia asioita laskutuspuolelle. Pian ensimmäinen palkka kilahtikin tililleni! Kaiken kaikkiaan liittyminen oli harvinaisen vaivatonta! Ainut, mitä tarvitsee tehdä, on vain täyttää jäsenhakemus, kertoa omat työkielensä ja erikoisalaosaamisensa täydentämällä pyydetyt tiedot excel-taulukkoon ja maksaa liittymismaksu osuuskunnan tilille.

Voin omasta puolestani suositella lämpimästi osuuskuntaan liittymistä, sillä sitä kautta paitsi saa toimeksiantoja myös oppii paljon enemmän kuin vain kääntämistä töiden kautta: osuuskunnassa oppii liiketoimintaa, kuten asiakashankintaa, viestintää, kirjanpitoa ja paljon muuta. Se, että neuvottelee itse omalle työlleen hinnan, tuntui ensimmäisissä toimeksiannoissa jokseenkin pelottavalta, kun on kaikissa aiemmissa työpaikoissa tottunut valmiisiin sopimuksiin, joihin vain kirjoittaa nimen alle.

Osuuskunta on antanut minulle todella paljon ja voin ilman muuta suositella sitä kenelle tahansa alalla aloittavalle kääntäjälle, joka haluaa testata siipiään kääntäjän liiketoiminnallisella puolella. Tästä jää paljon käteen!

 

Kiinnostuitko? Liity jo tänään! Ehditkö jo valmistua äskettäin? Myös jo äskettäin valmistuneet ovat tervetulleita liittymään osuuskunnan riveihin!

Jätä kommentti